Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

 Με γλυκόπικρο άρωμα Θεσσαλονίκης....                


     Σήμερα είναι η πιο σημαντική μέρα για την πόλη εκείνη που όποιος την επισκέπτεται,την νοσταλγεί χωρίς δεύτερη σκέψη,όποιος ζήσει σ'αυτή -ένα είναι σίγουρο:δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ ,όποιος μεγαλώσει στις συνοικίες της,απλώς την θεωρεί έρωτα πέρα από   αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.Πέρα από την Αθήνα που όλα τα φώτα - κακώς βέβαια πέφτουν πάνω της, υπάρχει μια ακόμη πόλη που είναι αναμφισβήτητα άξια προσοχής και μάλιστα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πρωτεύουσα γιατί ακριβώς δεν έχει το χάος της και κρατά ακόμα την ανθρωπιά της παρ'όλο που είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που βρίσκει πάντα τρόπο να ξεχωρίζει και ν αφήνει ανεξίτηλα τα δικά της σημάδια...Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά και μάλιστα με ιστορική σειρά...πριν μιλήσω για τον έρωτα αυτό...

     Στις 26 του Οκτώβρη του 1912 ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην Θεσσαλονίκη με τον αέρα του νικητή και του απελευθερωτή επαναχαράσσοντας -άθελα τους πιστεύω- μια νέα πορεία στο χάρτη της ιστορίας και της δόξας...η πόλη θα δοκιμαστεί ξανά πολλές φορές και μάλιστα οδυνηρές.

     Αν κ το τέλος των Βαλκανικών της έδωσε το καλύτερο δώρο που ήταν η ενσωμάτωσή της στο χάρτη της Ελλάδας ως γνήσιο πια έδαφός της ,η συνέχεια δεν την αφήνει να αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε...Σε λίγο καιρό ξεσπά ο Α'παγκόσμιος πόλεμος και βρίσκει την Θεσσαλονίκη στο κέντρο των εξελίξεων αφού αποτέλεσε το πεδίο μάχης στη  διένεξη για την συμμετοχή του Ελληνικού κράτους στο πόλεμο -γνώστη ως "Εθνικός διχασμός"...ο πόλεμος οδηγείται προς την λήξη του και το 1917 ξεσπά φοβερή πυρκαγιά που αναγκάζει την πόλη να ξαναχτιστεί με νέο πολεοδομικό σύστημα...


      Μια Θεσσαλονίκη που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια μετά από την λήξη ενός φρικτού πολέμου όπως αυτού που προηγήθηκε δεν μοιάζει να ανήκει στο στρατόπεδο του νικητή γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει νικητής..τα θύματα πολλά και  οι καταστροφές ανυπολόγιστες...βρίσκεται αντιμέτωπη με το οδυνηρό και θλιβερό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής με αποτέλεσμα να γίνει τόπος υποδοχής για τους προσφυγικούς πληθυσμούς...η ενσωμάτωση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι συνθήκες αντίξοες...αρρώστιες&υπερπληθυσμός οδηγούν σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση ενσωμάτωσης που καθιστούν με την σειρά τους ακόμα πιο αβέβαιη την επιβίωσή των πληθυσμών αυτών...η λύση έρχεται να δοθεί μέσα απ΄την ίδρυση καθαρά προσφυγικών συνοικιών και οικισμών,όπως είναι η Νεάπολη στη δυτική πλευρά της πόλης και στην ανατολική η Καλαμαριά.(στα πλαίσια αυτά πραγματατοποιόυνται οι ανταλλαγές πληθυσμών)


     Το 1926,διοργανώνεται η 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η πόλη αποκτά εορταστικό χαρακτήρα μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων.Στο διάστημα γενικά του μεσοπολέμου,την Θεσσαλονίκη διακατέχει μια περίοδος εξέλιξης και η άνοδος είναι μονόδρομος για πολλούς τομείς.Η πολιτική είναι αναμφίβολα ένα πεδίο δραστηριοποιήσεως όπου η Θεσσαλονίκη λόγω της καίριας θέσης και όντας εμπορικός σταθμός αναπόδραστα  αναμείχθηκε.Έτσι δημιουργείται η αρχική μορφή του σημερινού ΚΚΕ ( ΣΕΚΕ )  και οι Εβραίοι επιχειρηματίες αναδεικνύουν την πόλη σε οικονομική δύναμη. 


Μέχρι που ξεσπά ο Β'παγκόσμιος πόλεμος  και η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τον Γερμανό κατακτητή ως περιοχή με έντονο εβραϊκό στοιχείο που την καθιστά αμέσως ένα βασικό στόχο του Χιλτερικού σχεδίου.

Η λήξη του πολέμου δίνει το έναυσμα να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη-αν και η μελανή σελίδα του εμφυλίου δυστυχώς περιλαμβάνει και τη Θεσσαλονίκη,όπου μάλιστα οι φυλακές του Γεντί Κουλέ γίνεται τόπος φρικτών βασανιστηρίων και της ανατριχιαστικής αναμονής θανάτου. 

Στην δεκαετία του 50 τα πράγματα δυσκολεύουν και εσωτερική & εξωτερική μετανάστευση γίνεται πραγματικότητα,η αστικοποίηση και το αμερικάνικο όνειρο στοιχειώνει την πόλη...



   Η Δεκαετία του 60 στην Θεσσαλονίκη βρίσκει την Παιδεία αναμφίβολα πρωταγωνίστρια..νέοι νόμοι και νομοσχέδια έρχονται να ταράξουν την φοιτητούπολη του βορρά.Το 1-1-4 που υποχρεώνει την απόκτηση των ακαδημαϊκών βιβλίων με έξοδα των φοιτητών αναγκάζει πολλούς από αυτούς να βγουν στους δρόμους της πόλης.
 Ωστόσο πολιτικά γεγονότα που συγκλονίζουν όπως η δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη και αποκαλύπτουν ένα καλά οργανωμένο παρακράτος που ξέρει "να κουκουλώνει" και να στρέφει άλλου την προσοχή της κοινωνίας πέρα από τα πολιτικά σκάνδαλα όπως συνέβη με την υπόθεση του "Δράκου του Σειχ Σου"...προδιαθέτουν για το βαρύ κλίμα της Δικτατορίας.
   Η αφορμή για την δράση του Πολυτεχνείου με σκοπό την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος λίγοι γνωρίζουν ότι δόθηκε από την δράση φοιτητών της Θεσσαλονίκης-σε συνδυασμό με τα θλιβερά γεγονότα της Κύπρου,τί κι αν το ένδοξο τέλος γράφτηκε στην πρωτεύουσα.
   Η Μεταπολίτευση δίνει την ευκαιρία στην Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί όπως της αξίζει...νέες επενδύσεις και έργα δίνουν στην πόλη τη μορφή μιας γνήσιας ευρωπαϊκής συμπρωτεύουσας . Τί κι αν ακόμα οι εργασίες για το Μετρό δεν έχουν ολοκληρωθεί....