Τρίτη 10 Ιουλίου 2012


Όνειρα …ή εφιάλτες;
Πόσο κοντά είναι αυτά τα δυο; Αν και δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις τη διαφορά μιας κ το πρώτο είναι συνδεδεμένο με τη γενική ιδέα της κατάστασης στην οποία ο άνθρωπος εισέρχεται κατά την διάρκεια του ύπνου του αλλά κυρίως με την ευχάριστη ιδέα της κατάστασης αυτής ενώ το δεύτερο μάλλον με την δυσάρεστη .
Σύμφωνα με τον Φρόιντ  Το να βλέπει κανείς όνειρα φαίνεται πως είναι φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, καθώς όταν κάποιος μείνει χωρίς να κοιμηθεί για διάστημα μερικών ημερών αρχίζει και ονειρεύεται ενώ είναι ξύπνιος.
Αυτό τι μας δείχνει όμως; Ότι ο άνθρωπος αν κ η όλη κατάσταση που ενεργοποιείται  λαμβάνει χώρα στο υποσυνείδητο,συνειδητά επιθυμεί κ χρειάζεται την ονειρική κατάσταση.
Ξέρετε είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι τόσο μεγάλος κ ισχυρός όσο να μπορεί κ ν βρίσκει από μόνο του τρόπο κάθε φορά ν ξεφεύγει από το οποιοδήποτε αδιέξοδο ή πρόβλημα ή τελοσπάντων  οποιαδήποτε μη αρμονική συνθήκη.
Μήπως λοιπόν τα όνειρα είναι ένας τέτοιος μηχανισμός άμυνας του πανίσχυρου ανθρώπινου ψυχισμού;
      Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι δεν διαθέτει τέτοια ιδιότητα ο άνθρωπος τι κι αν είναι το ανώτερο όν. απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι όνειρα βλέπει ο μέσος άνθρωπος ακόμα κ σ περιόδους ηρεμίας και ψυχικής γαλήνης που καμία κατάσταση ή έστω συνθήκη δεν δικαιολογεί την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού άμυνας και εύρεσης εξόδου σ κάποιο αδιέξοδο
Μμμ κάπως περιπλέκονται τα πράγματα…όμως προσωπικά θεωρώ ότι και οι δυο απόψεις όντας δυο άκρα αντίθετες κρύβει καθεμία λιγάκι αλήθεια.
Ο άνθρωπος είναι έτσι κι αλλιώς πολύ περίπλοκο όν και  ότι κι αν προσπαθήσεις να πεις γι αυτό δεν θα μπορέσεις ποτέ να είναι σίγουρο και έγκυρο τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη εγκυρότητα.
Το γεγονός ότι ο άνθρωπος στρέφεται πάντα προς εκείνη την κατεύθυνση που θα του αποφέρει την «λύτρωση», τη λύση μιας προβληματικής κατάστασης ανταποκρίνεται αναμφίβολα στην πραγματικότητα.
Κάθε άτομο επιθυμεί να διαθέτει αν όχι τον απόλυτο έλεγχο του περιβάλλοντος του τουλάχιστον την ικανότητα να διαμορφώνει συνθήκες και καταστάσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευνοϊκές και ευπροσάρμοστες.
Μέσα από τα όνειρα μπορεί ένας άνθρωπος και να θέλει και να μπορεί να ξεφεύγει όντως από αρνητικές κατάστασεις .
Αυτό ακριβώς είναι το θέμα,θέλουμε να βλέπουμε όνειρα ή απλώς υπάρχει μια ανώτερη δύναμη ίσως και η ανώτερη υπόσταση του ανθρώπινου εγώ που μας φέρνει τ όνειρα αν όχι κάθε βράδυ τακτικά τα βράδια;
Ας κάνω όμως και λίγο το συνήγορο του διαβάλου σίγουρα θα έχετε ακούσει την φράση « κάνω όνειρα » ή « ονειρεύομαι » κ.λ.π
Τι μας δείχνει αυτό,πώς η ονειρική κατάσταση είναι καλώς ή κακώς μια πτυχή της ανθρώπινης φύσης. Δεν υπάρχει άνθρωπος δίχως όνειρα ούτε όμως όνειρα χωρίς να ανήκουν σε κάποιον άνθρωπο. Τα όνειρα είναι δημιουργήματα ανθρώπινα αλλά κρύβουν τη δύναμη να δημιουργούν ανθρώπους καθώς αποτελούν την κινητήριο δύναμη σ αυτή τη ζωή.
Άρα επιλέγουμε εμείς είτε συνειδητά (κάνοντας όνειρα το μέλλον) είτε υποσυνείδητα (βλέποντας όνειρα) την ονειρική κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε. Άλλοτε το αναζητά ο ψυχισμός  μας  κ άλλοτε μας βρίσκει το όνειρο κυριολεκτικά «στον ύπνο».
Σημασία έχει πως στην πρώτη περίπτωση  έχεις το πλεονέκτημα της παρέμβασης  αλλά και της συναίσθησης των δεδομένων με την απόλυτη ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων  ενώ στην δεύτερη δεν μπορείς να καν να  αντιδράσεις απλώς γίνεσαι θεατής κ μάλιστα αμέτοχος. Στο σημείο αυτό διακρίνεται πιο ευδιάκριτα και έντονα η διαφορά ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις. Στη πρώτη περίπτωση ΖΕΙΣ – ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ – ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ ενώ στην δεύτερη όχι… απλώς σκηνές που θυμίζουν ζωή περνούν μπρός τα μάτια σου τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.
Σκεφτείτε και το άλλο ακόμα κι αν στην δεύτερη περίπτωση η ονειρική κατάσταση εξελιχθεί σε εφιάλτη το μόνο που έχετε ν κάνετε είναι ν ξυπνήσετε και ν σιγουρευτείτε γ το παρόν ενώ στη πρώτη τα πράγματα δυσκολεύουν ….ο εφιάλτης είναι ζωντανός και ανασαίνει….τους πρώτους εφιάλτες μη τους φοβάστε….έρχονται κ φεύγουν τους δεύτερους να τους πολεμάτε γιατί δεν είναι τίποτα άλλο από εμπόδια κ κακοτοπιές που συναντάμε καθημερινά που μας απομακρύνουν από την πραγματική ζωή δηλαδή την πραγματοποίηση των ονείρων μας ….